Dit jaar vieren we 50 jaar LHBTQ belangenvertegenwoordiging in Wageningen! Om dat te vieren vertellen leden en oud leden van de afgelopen 50 jaar hun verhalen.

Dit keer een herinnering van Ruud.

Hup over ‘t netje

Naar aanleiding van een cursus zelfverdediging voor homo’s in Wageningen in 1991 kwam een vriendengroep op het idee om een sportclub voor homo’s op te richten. We verzonnen een passende, niet te nichterige naam: “Hup over ’t netje”.

In veel grote plaatsen in Nederland waren op dat moment al homovolleybalclubs zoals o.a. Zoete Lieve Gerritje (Den Bosch), Zwollywood Queens en Gayus (Zwolle), Roze Blok (Delft), GOUD (Gaat Om Ut Douchen, Groningen), Pink Panther (Nijmegen) VLERK (Vlechten Los En Rennen Kreng, Utrecht) en Ketelbinkie (Rotterdam). Al snel deden we mee aan allerlei toernooien zoals in 1993 in Parijs, maar later ook in Oslo, Frankfurt, Hamburg, Brussel, Praag, Keulen en Hannover.

In 1995 organiseerde Hup over ‘t netje in Wageningen een internationaal homovolleybaltoernooi waarbij Erica Terpstra, destijds staatssecretaris van o.a. sport en emancipatie, het toernooi op de Bongerd opende door een balletje over het net te slaan.

Eén van de hoogtepunten was onze deelname in 1998 aan de Gay Games in Amsterdam met homo- en lesbische sporters uit de hele wereld. Verder had je dan nog de Eurogames, die in 2005 in Utrecht werd georganiseerd.

We trainden op de dinsdagavond in de sporthal aan de Lorentzstraat. Door het spelen bij deze volleybalclub ontstond er ook een vriendenclub die elkaar vaak ontmoette op de maandelijkse homodisco in De Wilde Wereld. Volleybalspelers kwamen uit Wageningen, Bennekom en Ede. We hebben zelfs lange tijd twee leden uit Nijmegen en één uit Arnhem gehad die trouw kwamen trainen.

We speelden in de winter mee in de homovolleybalcompetitie voor de Benelux die meestal in Utrecht gespeeld werd in sportcentrum Olympos, soms konden we zelfs met twee teams inschrijven. Traditioneel sloten we zo een competitiedag af met een bezoek aan de pizzeria in Zeist. Zo vaak als maar mogelijk was hebben we meegedaan aan toernooien in het land zoals o.a. in Nijmegen, Eindhoven, Delft, Utrecht en Amsterdam. Delft was daarbij favoriet want daar speelden we in de zomer een beachvolleybaltoernooi op het strand van Hoek van Holland. In 2005 is er in Wageningen een landelijk volleybal toernooi georganiseerd ter ere van het 12,5 jarig bestaan van Hup over ‘t netje met aan het eind van de middag een rondvaart over de Nederrijn met de pannenkoekenboot en ’s avonds een feest in De Wilde Wereld. De toernooien op Europees niveau waren ook favoriet. Je verbleef dan bij spelers van het organiserende land. Eén keer lagen we met wel zes Hup over ’t Netje spelers in de huiskamer van een Frans lid midden in Parijs op onze luchtbedjes.

Het ledental varieerde tussen de 15 – 20 mannen en een enkele vrouw. Er is regelmatig gezocht naar een goede trainer, we hebben er een stuk of 5 versleten. Enige tijd heeft een spelend lid deze taak op zich genomen aangezien hij niet meer wilde spelen. Hij heeft hiervoor ook nog een meerdaagse cursus gevolgd. Na zijn vertrek hebben we als spelers bij toerbeurt de trainingen verzorgd voor 4 avonden per persoon.

Na sluiting van de sporthal aan de Lorentzstraat zijn we in 2003 in sporthal De Aanloop in Noordwest terecht gekomen. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om na afloop van de training gezamenlijk nog wat te drinken in het aanpalende cafetaria wat altijd erg gezellig was. Door een teruglopend ledenaantal zijn we in 2008 gefuseerd met Sportclub Noordwest die op dezelfde dag en tijdstip hun trainingsavond in deze zaal had. Het stratenvolleybal toernooi wat in Noordwest jaarlijks georganiseerd werd was altijd een favoriet moment in het jaar.

In 2014 is de gezamenlijke volleybalclub helaas gestopt wegens gebrek aan leden. We kunnen in elk geval terugblikken op een fantastische tijd.