Op zondag 27 januari werd voor de zevende keer True Colors georganiseerd door het COC. Dit feest is bedoelt om als LHBTI+ gemeenschap samen het nieuwe jaar in te luiden en ook geld in te zamelen voor het Bob Angelo fonds van het COC. Elk jaar krijgt ook SHOUT een uitnodiging met twee gratis kaartjes om te komen. Dit jaar gingen Vincent, Kees en ikzelf (Rinske) met z’n drieën. Alle drie voor de eerste keer. Het was een heel divers feest, vol met verschillende activiteiten, sprekers en organisaties. Een verslag van wat we allemaal beleeft hebben lees je hieronder.

True Colors begon om vier uur met een netwerkbijeenkomst. Met een bordje met onze naam er op gingen we rond in de zaal om praatjes aan te knopen met andere organisaties. We spraken onder ander met twee redacteuren van Expreszo, het (tegenwoordig) online magazine voor LHBTQIAP+ jongeren, iemand van OUT&ABROAD, een organisatie voor Chinese LGBTQIA+ personen en twee bestuursleden van A.S.V Gay, de LHBTQ studentenvereniging van Amsterdam. Zij nodigden ons uit om een keer langs te komen bij hen in Amsterdam. Ook sprak Kees met een leerling van de GSA op de middelbare school in Veenendaal die zelf al van plan was om binnenkort contact met ons op te nemen.

Een persoonlijke missie van mij was om ook even met de mensen van Meer dan gewenst te gaan praten. Deze organisatie verzorgt veel ontmoetingen en informatiebijeenkomsten rondom het starten van een regenbooggezin. Met SHOUT in 2019 een dag over regenbooggezinnen organiseren staat hoog op mijn doelenlijst van dit jaar. Ook met deze organisatie hadden we een leuk gesprek en contactinformatie uitgewisseld om hier mee aan de slag te gaan. (Hierbij dan ook meteen een oproepje. Wil jij helpen met het organiseren van een bijeenkomst over regenbooggezinnen in Wageningen? Stuur dan even een berichtje aan mij of e-mail het bestuur.)

Om zes uur begon het officiële gedeelte van de avond. Er werd begonnen met een speech van de nieuwe voorzitter van het COC, Astrid Oosenburg en daarna kwam ook minister van emancipatie, Ingrid van Engelshoven een speech geven. Een van de dingen die ze vertelde was dat het ministerie van onderwijs een boot wil krijgen tijdens de Amsterdam pride waarbij ze mensen die een bijdrage leveren aan de veiligheid op scholen voor LHBTI jongeren mee willen laten varen. Wij dachten natuurlijk meteen aan onze eigen voorlichters die met de gastlessen op scholen ook bijdragen aan de bespreekbaarheid en zichtbaarheid van LHBTI+ personen. In de pauze die volgde hebben wij (na even moed verzameld te hebben) de minister aangesproken met de vraag of onze voorlichters zich ook aan zouden mogen aanmelden voor de boot en verder heel kort gesproken over het belang van voorlichting.

Nog een onderdeel van True Colors is het uitreiken van de Bob Angelo penning. Deze prijs wordt sinds 1991 jaarlijks door het COC aan twee personen gegeven die zich inzetten voor de LHBTI+ gemeenschap. De winnaars dit jaar Kevin Jennings, de initiatiefnemer van de wereldwijde GSA beweging en LHBTI-activist Hans Verhoeven. Vooral de bedank-speech van Hans Verhoeven raakte mij. Hij is een organisator die zelf op de achtergrond werkt en een podium geeft aan anderen. Zijn helden hebben de Bob Angelo penning in ontvangst mogen nemen en hij is vereerd dat hij hem nu ook gekregen heeft.  

Nog een moment wat op mij veel indruk maakte was het In Memoriam waarbij Wouter Hamel een speciaal optreden gaf terwijl er stilgestaan werd bij bekende en minder bekende bij onze gemeenschap betrokken personen die ons in het afgelopen jaar ontvallen waren.

In Memorian bij True Colors 2019

Daarop volgde ook nog het moment dat van alle aanwezige organisaties een persoon op het podium mocht komen voor een grote groepsfoto met al deze diversiteit aan organisaties. Daarna begon dan het echte feestdeel lekkere muziek en een dragshow van House of Vineyard.

Het feest ging door tot middernacht, maar wij zijn rond een uur of negen op huis aangegaan met nieuwe contacten en ideeën.