Op 11 oktober is het Coming Out dag. In Nederland aanleiding voor de LHBTIQ+ gemeenschap om een feestje te vieren!

Geschiedenis

De aanleiding voor de allereerste Coming Out was helaas geen feestje. De Coming Out dag gaat terug op de Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights op 11 oktober 1987. Daarin liepen ongeveer 500.000 mensen mee om te demonstreren tegen een uitspraak van het federale hooggerechtshof waarin de rechtmatigheid van een verbod op sodomie (homoseksuele handelingen) erkend werd.
sinds die tijd heeft Coming Out dag op 11 oktober zich over de wereld verspreid als de dag waarop wij als mensen, maatschappelijke organisaties en overheden zeggen: “Bij mij ben je veilig en bij mij kun je veilig uit de kast komen.”

Wageningen

Elk jaar wordt het evenement een stukje groter, ook in Wageningen. Van alleen een vlag bij het gemeentehuis in 2015, tot een heuse Pride Walk in 2019!
Onder de hashtag #WageningenCityOfRainbows zullen veel Wageningse organisaties en bedrijven de regenboogvlag hijsen. Je zult hem onder andere zien hangen bij de universiteitsgebouwen, de gemeente, de Arboretumkerk en KSV Franciscus.
Op de universiteit lanceert the group Young Academy de campagne ‘Your welcome here’. Er worden vanaf vrijdag speciale stickers uitgedeeld met die boodschap. Medewerkers en docenten kunnen die op hun deur plakken zodat andere weten dat ze ook bij deze mensen terrecht kunnen om over LHBT zijn te praten. Er wordt ook een website gelanceerd, waarop meer informatie staat en een hoop interessante links naar websites van diverse lhbt organisaties waar naar doorverwezen kan worden. Aan deze lijst heeft SHOUT een steentje bijgedragen.

Pride Walk

Om 19:15 zal in het centrum van Wageningen de eerste heuse pride walk plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen. Naast een hoop individuele deelnemers sturen diverse organisaties een delegatie zoals de wijkgemeente Lucas, Scouting de Wildgraef, de PVDA en studentenverenigingen zoals de ESN.
Om 18:45 verzamelen wij op het 5 Mei Plein. Vanaf daar lopen we om 19:15 met een grote regenboogvlag van 25 meter lang naar de Grote Markt. De gemeente zal daar een gedicht over diversiteit onthullen, dat door Ivanka de Ruijter geschreven is ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van SHOUT in 2018.

Na de Pride walk en de onthulling van het gedicht is er een afterparty in theater de Wilde Wereld.

Voor wie geen zin heeft in een afterparty organiseert Wageningen Storytelling Nights in THUIS een storytelling avond met als titel’A Friend of Dorothy’. Ook een lid van SHOUT zal daar over haar coming out vertellen. Deze activiteit start rond 20:15. Meer info op Facebook

Wil jij op coming out dag ook graag de regenboogvlag hijsen, maar heb je er nog geen in huis? Op onze website kun je een vlag bestellen en vanavond nog afhalen. Geen plek voor een grote vlag? We hebben ook kleine vlaggetjes van 14 x 21 cm, leuk voor op de toonbank of op tafel.