Jaarlijks is op 17 mei de Internationale Dag tegen homofobie, bifobie en transfobie, ook wel bekend als IDAHOT. Op deze dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, waarin homoseksualiteit te boek stond als een psychische aandoening. Op veel plekken wappert de regenboogvlag en worden er activiteiten georganiseerd.

Ook in Wageningen zijn er een aantal activiteiten dit jaar.

De regenboogvlag wappert weer op de Wageningen Universiteit, bij het gemeentehuis en bij het gebouw van Unilever op de campus. SHOUT heeft ook andere organisaties en verenigingen opgeroepen om de regenboogvlag (digitaal) te hijsen en dit te delen op sociale media #WageningenCityOfRainbows, #IDAHOT, #May17 #LGBTQ. We hopen dat veel van hen gehoord geven aan deze oproep en zo laten zien dat ze uitsluiting, haat, geweld en discriminatie jegens LHBTI-personen afkeuren.

SHOUT zal ook dit keer weer foto’s die organisaties naar ons sturen delen op onze sociale media.

Ben je benieuwd naar de wetenschap achter de kracht van dit soort symbolen van steun aan de LHBTI+ community? Dan is dit artikel van Movisie een aanrader: https://www.movisie.nl/artikel/belang-symbolen-zichtbaarheid-internationale-dag-tegen-lhbti-fobie

 

Pride in the Workplace

SHOUT organiseert ook nog een leuke online activiteit waarbij we gaan praten over LHBTI+ discriminatie op werk en het belang van jezelf kunnen zijn op je werk. Met een panel van 5 LHBTQ+ personen die in verschillende sectoren werken gaan we in gesprek over een LHBTQ+ inclusieve werkplek.

Lees meer over de activiteit: https://shoutwageningen.nl/en/panelists-pride-in-the-workplace/

Aanmelden kan nog tot 17 mei 16:00 via: https://forms.gle/K9ZCxbiXFcChcRrH8

17 mei: IDAHO/IDAHOT/IDAHOBIT?

De Internationale Dag tegen LHBTI-fobie is een dag waarop organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel haat op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkortingen IDAHO of DAHOT (International Day Against HOmophobia and Transphobia), IDAHOTB of IDAHOBIT (International Day Against HOmophobia, BIphobia and Transphobia). In meer dan 150 landen worden door steeds meer organisaties activiteiten opgezet. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, ook van het Europees Parlement.