Gratis LHBT+ Voorlichting op scholen

De Voorlichtingscommissie geeft namens SHOUT Wageningen voorlichting op basis- en middelbare scholen in Wageningen en omstreken. Momenteel geven wij gastlessen op scholen in Wageningen, Ede en Kesteren.

Ons doel is om de acceptatie van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders te vergroten. Je zou denken dat dat in een land als Nederland niet echt meer nodig is. Wij ervaren echter dat het onderwerp nog steeds veel speelt en dat discriminatie en onbegrip nog steeds voorkomen.

Veel tieners hebben moeite om uit de kast te komen. En àls er over homo’s gepraat wordt, is dat vaak in negatieve zin. Wij willen het onderwerp uit de taboesfeer halen.

Voorlichting is nog steeds heel hard nodig!

Quote

“Ik denk dat het belangrijk is om, inplaats van een paar minuten, een hele les te besteden aan luisteren naar mensen die over hun identiteit hebben getwijfeld tijdens hun middelbare school periode. Dat is dezelfde periode waar onze leerlingen nu in zitten, waarin je indentiteit ontdekken een cruciale rol speelt. Het is goed om de gastlessen van SHOUT te gebruiken om over het onderwerp te praten, ze behandelen dit serieuze onderwerp met een hoop humor.”

Middelbare scholen

Tijdens onze lessen hebben leerlingen de mogelijkheid om anoniem vragen te stellen, vertellen onze voorlichters hun persoonlijke coming out-verhaal en houden we een groepsdiscussie.

Onze voorlichting is er niet op gericht om leerlingen een mening op te dringen; we stimuleren ze om zelf na te denken over het onderwerp en laten ze onze kant van het verhaal zien.

Er zijn altijd wel leerlingen die homoseksualiteit afkeuren. Bij deze leerlingen proberen we begrip te kweken. Dit levert vaak levendige discussies op. Achteraf horen we vaak dat leerlingen onze les hebben gewaardeerd.

Basisscholen

Sinds een paar jaar zijn we ook actief op basisscholen. We richten ons daarbij op groep 7 en 8. Het spreekt voor zich dat dit programma er anders uit ziet dan het programma voor middelbare scholen.

We praten niet over seks, maar wel over onderwerpen als verkering en “twee papa’s of twee mama’s”. We hebben een interactieve basisschoolmethode die bestaat uit puzzels, spellen, een quiz en een nabespreking.

Voor scholen

Wilt u ook voorlichting op uw school? Vul dan het formulier op deze pagina in dan nemen wij daarna contact met u op.

Voorlichting geven?

De voorlichtingscommissie is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil je ook een steentje bijdragen aan meer acceptatie en voorlichter worden. Kijk dan eens bij vrijwilliger worden en neem contact op met het bestuur.

 

Voorlichting door SHOUT op uw school?

Velden met een * zijn verplicht