Vereniging

SHOUT is een LHBTQ organisatie. Wij zijn zowel een belangen-, als gezelligheidsvereniging in Wageningen. Al sinds 1968 zetten wij ons in voor LHBTQ belangen in Wageningen en omstreken.

Hoewel wij begonnen zijn als een studentenwerkgroep in 1968, zijn wij nu een vereniging die open staat voor iedereen. Jong, oud, burger, (internationale) student, iedereen is welkom bij ons.

Onze feesten en café-avonden zijn voor iedereen toegankelijk. De verenigingsavonden zijn alleen voor leden. Wil je een keer naar een activiteit, maar ga je liever niet alleen, dan kun je deelnemen aan het buddyprogramma. Je wordt dan gelinkt aan een SHOUT-lid waarmee je samen naar een activiteit gaat. Jaarlijks hebben wij ook een introductieperiode van september tot en met november, de Find Out SHOUT. Er worden dan extra activiteiten georganiseerd zodat je ook alle commissies van SHOUT leert kennen.

Ook op maatschappelijk vlak zijn wij actief. Onze voorlichtingscommissie geeft LHBTQ voorlichting op basisscholen en middelbare scholen in Wageningen en omliggende gemeentes. Sinds 2013 bieden wij via onze asielzoekerssupport commissie ook een luisterend oor aan LHBTQ asielzoekers die in de Proces opvang locatie Wageningen Hoog verblijven. Ze kunnen bij ons hun verhaal kwijt en worden ook uitgenodigd op activiteiten, zodat ze zich even in een veilige omgeving bevinden.

Wij organiseren ook twee keer per jaar een Out Now gespreksgroep voor mensen die graag in een veilige omgeving willen praten over LHBTQ’er zijn.

Doelen

  • Het creëren van een veilige ontmoetingsplek voor LHBTQ’ers. Dit doen wij door het organiseren van open feesten (ook hetero’s zijn welkom hoor), open café-avonden, verenigingsavonden voor leden en gespreksgroepen zoals de Out Now.
  • Belangen behartigen bij de gemeente. De grote strijden zoals de openstelling van het huwelijk zijn in Nederlands al gestreden. Wij blijven ons echter inzetten voor de vergroting van de emancipatie van LHBTQ’ers. Zo geven wij voorlichting op basisscholen en middelbare scholen. Ondersteunen wij LHBTQ asielzoekers en organiseren wij eens per jaar een Pink Week in Wageningen om aandacht te besteden aan diverse LHBTQ thema’s. Daarnaast hebben wij ook goede contacten met andere organisaties in Wageningen en de gemeente.
Geschiedenis

De geschiedenis van SHOUT valt in drie tijdperken in te delen. De tijd van de (studenten)werkgroep waar het allemaal mee begon, Homogroep Wageningen die voortbouwde op de fundamenten van de studentenwerkgroep, en SHOUT, die weer ontstaan is uit de Homogroep. Hieronder een overzicht van onze geschiedenis onderverdeeld in deze tijdperken.

1968 – 1981 Wageningse (studenten)werkgroep homoseksualiteit

Overal in Nederland ontstaan in de jaren 60 studentenwerkgroepen rondom homoseksualiteit. Ook in Wageningen willen een aantal mensen een werkgroep oprichten. Na overleg met de studentenpredikant van de dan zo genaamde Landbouw Hogeschool Wageningen wordt een oproep geplaatst in het Wagenings Hogeschool Dagblad. Zo ontstaat in 1968 de Wageningse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit (WSWH) met een eigen postbus (89). Er worden huiskamerbijeenkomsten georganiseerd, en avonden georganiseerd bij jongerenvereniging Unitas, het Wijkhuis en Jokari.

In 1972 wordt er besloten dat de werkgroep zich niet alleen op studenten moet richten, en verandert de naam in Wageningse Werkgroep Homoseksualiteit (WWH). In de jaren zeventig ligt de WWH meermaals stil door het grote verloop van studenten.

Een keer ging een initiatief aan haar succes ten onder. Bij het Troost Integratie Kafee in Troika konden homo’s en hetero’s met elkaar integreren. Er kwam echter zoveel hetero’s dat het homoseksualiteitsthema helemaal naar de achtergrond verdween.

1981 – 2010 Homogroep Wageningen

Begin jaren tachtig wilde het COC Arnhem weten wat er gaande was aan homoactiviteiten in de provincie. Zo kwam ze ook in Wageningen terecht. Een aantal mensen reageerde op de oproep van het COC en er werd een bijeenkomst georganiseerd.  Diezelfde avond nog werd besloten om met de aanwezige mensen iets te ondernemen, om avonden te organiseren voor homoseksuelen in Wageningen. Ook werd er toen besloten dat de Homogroep Wageningen geen deel zou gaan uitmaken van het COC.

De Homogroep groeit steeds meer. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig verhuist de groep van locatie naar locatie: Troost, Zeezicht, Unitas… Er bestaat al een hele tijd behoefte aan een eigen pand, een eigen vaste plek. Niet alleen voor café-avonden is een eigen plek gewenst; er was gebrek aan een plaats om te vergaderen, een archief aan te leggen en constant bereikbaar te zijn.

Een jaar lang was alles gevestigd in een flatje op Pomona; het secretariaat, het antwoordapparaat en alle vergaderingen werden er gehouden. Er belden zelfs mannen die dachten dat er een escortservice zat! In 1984 kwam de Wilde Wereld tot stand en wilde de Homogroep zich hier ook graag huisvesten. Om de huur te betalen was een gemeentesubsidie nodig, en daarvoor moest de Homogroep een officiële vereniging worden.

In 1985 worden de statuten goedgekeurd en is de Homogroep een officiële vereniging met een eigen locatie. Van april 1988 tot ergens in 2006 heeft  de Homogroep hun eigen tijdschrift, het Roze Bericht.

Na een lange verbouwing van het pand is er op 14 april 1989 voor het eerst een homocafé-avond in De Wilde Wereld. Met de groeiende studentenaantallen groeit ook de Homogroep in de jaren negentig. Er worden vele dingen ondernomen en ook flink politiek bedreven met de gemeenteraad. In 1997 werd de specifieke vrouwengroep binnen de Homogroep opgeheven door gebrek aan belangstelling. In 1998 ging de Homogroep online met haar eerste website bij De Digitale Stad.

Vanaf 2002 had ze haar eigen domein, homogroep.nl. Rond 2006 brak een moeilijke tijd aan voor de Homogroep. Er waren niet veel mensen meer actief en er ontstond naast de Homogroep een actieve groep LHB jongeren vanuit Unitas. In 2009 sloot deze jongerengroep onder de naam SHOUT zich aan bij Homogroep. Deze groep bracht weer leven in de brouwerij en naast de feesten ontstonden vele nieuwe activiteiten.

In 2010 kreeg Homogroep een ANBI-status toegewezen, waardoor mensen vanaf dat moment belastingvrij konden doneren. Eind 2010 werd door de Algemene Ledenvergadering besloten dat Homogroep Wageningen en SHOUT verder zouden gaan onder de naam SHOUT Wageningen.

2011 – heden SHOUT Wageningen

Na de naamsverandering ging het een aantal jaar erg goed met SHOUT. Er werden naast de zaterdagfeesten ook feesten op donderdagen geïntroduceerd die zich meer richtte op studenten.

In 2012 werd gestart met de Find Out SHOUT, een introductieperiode voor geïnteresseerden in de vereniging in het najaar. In 2013 breidde SHOUT haar maatschappelijke functie van veilige ontmoetingsplek en voorlichting geven uit door een asielzoekerssupport commissie op te richten die de LHBTQ asielzoekers die in de procesopvang in Wageningen zitten te steunen.

Ook nu waren er weer fluctuaties in vrijwilligersaantallen. De PR commissie verdween en haar taken schoven naar de feestencommissies die zelf verantwoordelijk werden voor posters en promotie maken, ook het aantal café-avonden ging voor een paar jaar flink omlaag. In 2014 werd de PR commissie weer nieuw leven ingeblazen en de caféavonden werden weer frequenter.

SHOUT draaide weer op een stabiel niveau, maar het was lastig nieuwe leden te vinden en de bezoekersaantallen van de feesten liepen terug. In najaar 2016 pakte de PR commissie groot uit met een week vol activiteiten (Pink Week) om SHOUT weer bekender te maken bij de universiteit en de inwoners van Wageningen. Het was een succes en de bezoekersaantallen bij de feesten gingen daarna gestaag weer omhoog.

In juni 2017 werd bekend dat SHOUT samen met Stichting theaterzaal De Wilde Wereld de kantoorruimte van het voormalige infocentrum konden gaan huren. Deze grotere kantoorruimte zou ook ruimte moeten bieden aan verenigingsavonden voor SHOUT-leden om naast belangenvereniging ook meer een gezelligheidsvereniging te worden. De ruimte werd opgeknapt door leden van SHOUT.

Vanaf januari 2018 is gestart met een tweewekelijkse verenigingsavond op dinsdagavond.

Bestuur

Het bestuur van SHOUT Wageningen bestaat uit 4 enthousiaste mensen. Zij zijn samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vereniging.

Naast de gebruikelijke bestuurstaken lopen de activiteiten van het bestuur nogal uiteen; ze variëren van het coördineren van de verschillende vrijwilligerscommissies tot het zelf inspringen achter de bar tijdens feesten.

Het uiteindelijke doel is om leuke en gevarieerde activiteiten aan de LHBTQ+ gemeenschap aan te bieden en een veilige plek voor hen te zijn waar nodig.

Heb je vragen over SHOUT of heb je hulp of informatie nodig? Het bestuur staat voor je klaar!

Petra van Dijk

Voorzitter

Ilonne de Groot

Bestuurslid

Brian Heusschen

Secretaris

Nienke Fleur Luchtmeijer

Penningmeester

Leden aan het woord

Enkele blog posts van leden

Portret Bi-visibility day: Salome

Ik ben Salome, 24 en studeer Development and Rural Innovation hier op de WUR. Ik woon samen met mijn twee katten en een lieve vriend. Ik identificeer mezelf als bi. Hoewel bi voor mij wel een breed begrip is, ikzelf defineer het als je aangetrokken voelen tot 2 of...

Portret Bi-Visibility Day: Laura

In het kader van Bi-visibility day hebben we verschillende portretten gemaakt van SHOUT-leden. Zo proberen we biseksualiteit zichtbaarder te maken en hopen we dat iedereen een beter beeld krijgt over wat ‘Bi-zijn’ nu betekent. In dit portret hebben we Laura die...

Portrait Bi-visibility day: Sophie

We hebben meerdere portretten gemaakt van onze mede-SHOUT-leden voor bi-zichtbaarheidsdag. Hiermee willen we biseksualiteit meer zichtbaar maken en hopen we dat iedereen een beter begrip krijgt van wat 'bi-zijn' echt betekent. In dit portret vertelt Sophie over wat...

Shout’s First Dates 4

Dit jaar vieren we 50 jaar LHBTQ belangenvertegenwoordiging in Wageningen! Om dat te vieren vertellen leden en oud leden van de afgelopen 50 jaar hun verhalen.   Dit keer een herinnering van Ruud. Hup over 't netje Naar aanleiding van een cursus zelfverdediging voor...

SHOUT’s first dates 3

Dit jaar vieren we 50 jaar LHBTQ belangenvertegenwoordiging in Wageningen! Om dat te vieren vertellen leden en oud leden van de afgelopen 50 jaar hun verhalen.   Dit keer een herinnering van Wouter. Oprichting In 1968 was ik bestuurslid van COC-Arnhem. In dat jaar...

SHOUT’s first dates 2

Dit jaar vieren we 50 jaar LHBTQ belangenvertegenwoordiging in Wageningen! Om dat te vieren vertellen leden en oud leden van de afgelopen 50 jaar hun verhalen.   Dit keer een herinnering van Edwin. Niet een herinnering Eén herinnering aan Shout of de Homogroep zoals...

SHOUT’s first dates 1

SHOUT’s first dates – Dit jaar vieren we 50 jaar LHBTQ belangenvertegenwoordiging in Wageningen! Om dat te vieren vertellen leden en oud leden van de afgelopen 50 jaar hun verhalen. Dit keer een herinnering van Roos.

Jaarverslagen

Elk jaar brengt SHOUT een raport uit van de activiteiten van dat jaar.
Deze Sociale Jaarverslagen zijn openbaar, je kan ze hieronder bekijken.