Een Georgische liefdesdans tussen twee mannen.

Merab is een jonge danser met een grote droom: de traditionele Georgische dans uitvoeren in het Nationaal Georgische Dansensemble. Met de audities op komst, komt Merabs wereld op z’n kop te staan wanneer de charismatische Irakli ten tonele verschijnt. Irakli wordt niet alleen Merabs grootste concurrent, maar ook zijn grootste verlangen.

Deze film is geregisseerd door de Zweeds Georgische regisseur Levan Akin. Het was de Oscarnominatie van Zweden voor 2019. De film speelt zich af in Georgië en is ook volledig Georgisch gesproken. Daar waren mensen echter minder enthousiast over deze gay film. De set werd bewaakt en de choreograaf van de Georgische dans is om veiligheidsredenen anoniem.

Deze homofobe sfeer voel je ook terug in de film. Zeker wanneer de danseressen na de training roddelen over de mannelijke danser uit het Nationaal Dansensemble die met een man betrapt was Hij werd door zijn vrienden zo erg in elk geslagen is dat hij het bijna niet overleefde. Het is meteen duidelijk: Georgië is een land van traditie, (armoede en alcoholisme). Het flirten en de opbouwende spanning tussen Merab en Irakli gaat dan ook vooral door blikken, lichaamstaal en dans. Helaas is dat ook te zien voor sommige anderen.

Op een bepaalde manier is het verhaal van deze film bekend. In een omgeving waar het niet geaccepteerd wordt, worden twee jongens verliefd. Verlaten ze die omgeving of conformeren ze zich toch aan de heteronorm?

De film is intens en mooi geschoten. Zeker een aanrader. In het bijzonder voor de mensen die dol zijn op dansfilms.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=nGzvEXIktTo

De film is onder andere beschikbaar via https://vitamine.cineville.nl/ voor de mensen met een Cineville abonnement.